Yunus Mahallesi Muhtarı Mahmut Evren; “Konutlarımız depreme dayanıksız”

Haber Kartal: Mahmut bey bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Mahmut Evren: 1966 Kartal doğumluyum. Yalovalıyım.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden emekliyim. Emekli olduktan sonra 2019 yılındaki muhtarlık seçimlerinde aday oldum ve kazandım. Evli ve 3 çocuğum babasıyım. Doğma büyüme burada ikamet ediyorum.

Haber Kartal: Mahmut bey, Yunus Mahallesi’nden biraz bahseder misiniz?
Mahmut Evren: Mahallemizin 15350 nüfusu var. 11250 seçmeni var. Mahallemizin genelde işçi ve emekli kesiminden insanların yaşadığı bir mahalle. Önceden mahallemizde büyük fabrikalar mevcuttu. Buradaki vatandaşlarımızda burularda çalışıp emekli oldular.

En büyük sorunumuz kentsel dönüşüm!

Haber Kartal: Muhtarım aday olmadan önceki hedefleriniz neydi, bunların ne kadarını başarabildiniz?
Mahmut Evren: Ben burada doğup büyüdüğüm için mahalleme karşı sorumluluklarım var. Yaşadığım mahallenin iyi bir yer olmasını hedefledim hep. Mahallemizin eksikleri var. Kimi sorunları gidermek için çalışıyoruz ama mahallemizin en büyük sorunu kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılıp sonuçlandırılırsa Yunus Mahallesi İstanbul Anadolu Yakası’nın en güzel ve nezih mahallelerinden biri olabilir. Daha önceleri mahallemiz çok ayrı bir konumdaydı. Burada denize giriliyordu. Deniz pırıl pırıldı.

Kentsel dönüşüm mahallemizde yavaş ilerliyor. Binalarımızın yüzde 99 depreme dayanıksız durumda. Bununda gerek Devletimiz olsun gerek Belediyemiz olsun koordineli bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Bu konuyla alakalı yetkili kurumlarla sürekli temas halindeyiz. Kovid-19 salgını nedeniyle belki süreç biraz gecikti ama bunu en kısa zamanda çözüme kavuşturmak arzusundayız.

Romen vatandaşlar mahallemiz için sıkıntı oluyor!

Bunun dışında mahallemizde boş araziler çok olduğu için Romen vatandaşlarımızla zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Tabi kimsenin yaşam alanına müdahale etme hakkımız yok. Ama maalesef Romen vatandaşlarımız bizim yaşam alanlarımıza müdahale ediyorlar. Mahalleli bahçesine herhangi bir eşyasını bırakamıyor. Demir kapılar çalınıyor, çocuklarımızın bisikletleri çalınıyor, engelli vatandaşlarımızın tekerlekli sandalyeleri çalınıyor. Bununla alakalı olarak çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.

Haber Kartal: Mahallenizde sosyal donatı alanı yeterli mi?
Mahmut Evren: Mahallemizde bu kapsamda bir yerimiz yok. Bu konuyla ilgili belediye başkanımızla, başkan yardımcılarımızla görüşmeler yaptım. Muhtarlığımızı bulunduğu alan Toprak Holding’e ait bir yer. Biz buranın İBB ile görüşülüp, kamulaştırılıp böyle bir alan yapılmasını talep ediyoruz. Vatandaşlarımız başka bir mahalledeki park alanına gidiyorlar. Mahallemize böyle bir alan kazandırırsak, başka bir yere gitmeye gerek kalmaz. Vatandaşlarımızın kendi mahallesinde nefes alabileceği dinlenebileceği bir yere gitmiş olur.

Haber Kartal: Sokak hayvanları sürekli gündemde olan bir sorun. Mahallenizde bununla ilgili bir sıkıntınız var mı?
Mahmut Evren: Bizim mahallemizde sahipsiz hayvanlarımız çok yok. Mahallemizde sokak hayvanı olarak genelde kedilerimiz var. Köpekler genelde E-5 üzerindeki mahallelerime sınır olan ormanlık alanlara bırakılıyor. Ama benim burada belirtmek istediğim, hayvanları sahiplenen vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını istiyorum. Yani sadece egosunu tatmin etmek için bir hayvanı alıp daha sonra onu sahipsiz bırakmaması lazım. Sahiplendiği hayvanı sonuna kadar bakması lazım. Ama maalesef öyle olmuyor. Bizim mahallemizde de kediler çoğunlukta. Bizde bu hayvanlarımız için gerek Büyükşehir belediyemizden gerekse ilçe belediyemizden mama talebinde bulunuyoruz. Bunları da sosyal medya hesabımızdan paylaşıyoruz. Vatandaşlarımıza da eşit bir şekilde dağıtımını sağlıyoruz.

Haber Kartal: Muhtarım, mahallenizin ulaşım sorunu var mı?
Mahmut Evren: Ulaşım anlamında bir sıkıntımız yok. Ortada bir yerde olduğumuz için, hem demiryoluna yakınız, hem deniz yoluna yakınız. E-5’ten birçok noktaya gidilebiliyor. Ama Marmaray hattının Yunus istasyonuyla ilgili kimi sıkıntılarımız var. Biraz öncede bahsettiğim üzere, Romen vatandaşlarımız bu güzergah üzerinde özellikle akşam saatlerinde buralarda alkol alıp, çok uygunsuz kullanıyorlar. Mahalleli vatandaşlarımız da bundan dolayı o istasyonu kullanmak istemiyor. Bir önceki veya bir sonraki istasyonda inip başka bir ulaşım aracıyla evine gelmek durumunda kalıyor. Bu bizim sıkıntımız. Bununla ilgili gerekli mercilere dilekçelerimizi verdik. Takipçisi olacağız.

Haber Kartal: Muhtarım, bahsettiğiniz Romen vatandaşlar kalıcı mı, yoksa belli dönemlerde mi mahallede bulunuyorlar?
Mahmut Evren: Kalıcı olanda var geçici olanda var. Mahallemizin kimi noktalarında kentsel dönüşümle ilgili bazı çalışmalar yapıldı. Ama müteahhit yarım bıraktığı için vatandaşlarımızın çıktığı evlere Romen vatandaşlar doldurdu. Ya çok ucuz fiyatlara oturuyorlar yada hiç kira vermiyorlar. Ama büyük bir çoğunluğu, gelip geçici olduğundan arabalarında veya çadır kurarak yaşamlarını sürdürüyorlar.

Haber Kartal: Bu sorunla ilgili Emniyet veya kaymakamlığa bir müracaatınız oldu mu?
Mahmut Evren: Biz emniyete haber veriyoruz. Ama emniyet kendilerinin işi olmadığını söylüyor. Zabıtaya söylüyoruz onlarda bizim işimiz değil diyorlar. Yani biz aradığımız zaman geliyorlar, vatandaşları uyarıp buradan kalkın diyorlar ama. Onlar gittikten yarım saat sonra aynı noktaya tekrar geliyorlar. Ben bu sorunu Belediye Başkanımızla yaptığımız toplantılarda dile getiriyorum. Orada söylediğim şey, bu sorunu Kaymakamlık, Emniyet ve Belediye ortaklaşa çözmeli. Biz bunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu sorunun çözülmesi için gerekirse Cumhurbaşkanlığına kadar gideceğiz.

Herkesin derdine çözüm bulmaya çalışıyoruz

Haber Kartal: Muhtarım sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Mahmut Evren: Vatandaşlarımızın ilk gittiği Devlet kurumu muhtarlıklardır. İş ile ilgili bir sorunu varsa, eviyle, mahallesiyle yani aklınıza gelebilecek her türlü sorunda ilk başvurulan nokta muhtarlık oluyor. Bizde muhtarlık olarak hiçbir vatandaşımızı geri çevirmiyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla onların sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Sosyal medya hesaplarımız, İŞKUR ve etrafımızdaki tanıdığımız iş adamları üzerinden vatandaşlarımıza iş bulmaya çalışıyoruz. Bundan sonrada vatandaşlarımızın her türlü soruna çözüm bulmak için elimizden geldiğince gayret edeceğiz.

Yunus Mahallesi geçmişten beri üvey evlat muamelesi görüyor

Haber Kartal: Mahmut bey, ilçe belediyesinden yeterli hizmeti alıyor musunuz?
Mahmut Evren: Yunus mahallesi geçmişten beri hizmet alma noktasında sıkıntı yaşıyor. Bu sorun sadece bu dönem için geçerli değil önceki belediyeler içinde geçerli. Mahallemizde çocuklarımızın oyun oynayabileceği, basketbol, voleybol gibi spor aktivitelerini yapabilecekleri bir alanımız yok. Muhtarlığımızın içinde bulunduğu alana birçok kurumu içinde barındıracak bir Kültür Merkezi yapılmasını talep ettik. Burada hem vatandaşlarımız, resmi işlemlerini rahat bir şekilde yapabilir hem de etrafında kurulacak yeşillendirme ile gelip burada dinlenebilirler. Mahallemizin böyle bir sosyal donatı alanına ihtiyacı var. Bu konuda mahallemiz biraz üvey evlat muamelesi görüyor.

Haber Kartal: Muhtarım son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Mahmut Evren: Teşekkür ederim. Son olarak muhtarlıklarımızı siyasi parti ayrımı yapmaksızın herkesin sahiplenmesi gerekiyor. Çünkü muhtar mahalleye hizmet etme noktasında en önemli unsurdur. Ben mahallemdeki her sokağı karış karış geziyorum. Yani buradaki bir sorunu benden daha iyi kimse bilemez. Bir anlamıyla biz muhtarlar belediyelerin mahallelerde ki eli ayağıyız. Ben tüm yetkililerin muhtarlık kurumuna sahip çıkmalarını istiyorum. Muhtarlıkların daha da güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca bu fırsatı bize verdiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum.